Карпати. Єврокубкові підсумки

АР

Тому перед останнім матчем з ПСЖ вже можемо підсумувати результат єврокубкового сезону львів’ян та згадати найяскравіші моменти їхнього виступу.

А згадувати насправді є що: досить легка перемога над Рейк'явіком, проходження грузинського Зестафоні, феєрія в іграх з Галатасараєм, ну і звичайно ігри у груповому турнірі Ліги Європи з такими відомими клубами, як французький ПСЖ, німецька Борусія та іспанська Севілья.

Особливе враження від домашніх матчів Карпат, де їх неймовірно підтримують фанати й атмосфера на стадіоні просто чудова. Згадаємо декілька епізодів.

Перемога у двохматчевій дуелі з турецьким Галатасараєм. надовго залишиться в пам’яті вболівальників. Якщо в Стамбулі зелено-білі змусили замовкнути "пекельний" стадіон Алі Самі Єн, виграючи 2:0 (але таки не втримали перемогу і зіграли 2:2), то у Львові кілька останніх хвилин матчу виявились мегавалідольними. Здавалось, що Карпати вже без проблем доведуть матч до безгольової нічиєї, яка цілком влаштовувала львів’ян, та на 90 хвилині турки забили життєвоважливий гол. Трибуни ще не зовсім змогли втямити, як таке могло статись, і в заціпенінні спостерігали за мабуть останньою атакою Карпат. Той вибух радісних емоцій, який вивільнився завдяки забитому м’ячу Артема Федецького, неможливо передати, там просто треба було бути. Недарма кажуть, щоб відчути безмежну радість, потрібно знати, що таке справжнє горе. Радісний настрій плавно перемістися із стадіону в місто, яке ще довго святкувало вихід у груповий турнір Ліги Європи.           

Історичний момент / АР

Назвати поєдинок між Карпатами та Борусією драматичним було б, мабуть, занадто шаблонно, але інші слова важко підібрати. Гра принесла і розчарування, і надію на перемогу, й гордість за гравців Карпат, не зважаючи на поразку. В матчі було багато голів, боротьби й напруження до останніх хвилин. Глядачі майже не замовкали, підганяючи свою команду вперед. Все разом це створило незабутню атмосферу, за яку так всі й люблять футбол. Власне, ніколи не бачив, щоб після гри вболівальники ще довго не розходились зі своїх місць й аплодували команді, яка програла. Це поразка, за яку не було соромно, хоч звісно відчуття втраченої перемоги засмутило гравців та й глядачів на трибунах.

Гра надії та розчарування / АР

У домашньому матчі з Севільєю, вже була помітна важкуватість гравців Карпат і розуміння, що завжди грати на морально-вольових не вдається. Андалузці дуже грамотно зіграли в захисті, скористались однією з небагатьох гольових нагод і на класі здобули потрібну їм перемогу. Карпати як завжди дуже старались, але занадто часто втрачали м’яч під пресингом іспанських гравців та не реалізовували свої моменти. Невеселий настрій передався і на трибуни, які зрозуміли, що зелено-білим дуже важко грати на рівних з такими командами. Мабуть тоді остаточно й пройшла ейфорія й прийшло розуміння, що для здобуття успіху в таких іграх потрібно ще багато працювати й професійно рости.   

Постараємось виділити основні причини невдалого виступу Карпат у груповому турнірі Ліги Європи:

  1. Недосвідчена команда, яка вперше брала участь в турнірі такого рівня.
  2. Ігри щотри дні - Карпати практично весь сезон проводили матчі двічі на тиждень, під кінець осені вже була помітна втома й важкуватість в діях команди.
  3. Відсутність сучасної бази для тренувань і відновлення футболістів після поєдинків.
  4. Недостатня кількість гравців відповідного рівня, коротка лава запасних.
  5. Група "смерті" - хоч це може звучати як виправдання, але силу й авторитет команд, з якими довелось грати Карпатам, ніхто не заперечить.

Загалом же можна сказати, що Карпати провели успішний євросезон, навіть не зважаючи на те, що не змогли на рівних конкурувати з командами своєї групи. Від багатьох можна було почути: "Для чого було взагалі виходити далі, якщо потім програвати всі матчі?". Хочеться заперечити, адже вихід у груповий турнір вже є перемогою і це треба цінувати. Перерахуємо позитивні моменти участі Карпат у Лізі Європи як для клубу, так і для міста та вболівальників:

        1. Здобуття єврокубкового досвіду - гравці здобули цінний досвід у матчах з хорошими європейськими   командами, який їм має допомогти в майбутньому. Давно відомо - хочеш стати кращим, маєш боротись з сильнішими за себе.

2. Зростання престижу клубу й міста, а це привертає увагу як потенційних спонсорів й телеканалів, так і футболістів, також збільшує кількість вболівальників.

3. Отримання бонусів за вдалі виступи у Лізі Європи - не є секретом, що УЄФА намагається зробити комерційно привабливішим другий за значенням клубний євротурнір, тому бонуси клубам-учасникам щороку зростають.

4. Облаштування стадіону та прилеглої території - мабуть, тільки участь у Лізі Європи змусило адміністрацію Карпат зайнятись цим питанням. Можемо згадати, про встановлення ліхтарів на підходах до стадіону, заміну сидінь, створення зони для інтерв’ю. Важливою проблемою залишається врегулювання ситуації з входом на стадіон перед початком матчу та виходом після його закінчення, на даний момент тисняви не вдається уникнути, також давно обговорюється встановлення нового електронного табло. Постійна участь в єврокубках безсумнівно пришвидшить вирішення цих та інших проблем облаштування та організації.

5. Матчі улюбленої команди у турнірі Ліги Європи стали справжнім подарунком для вболівальників і створювали у місті святковий настрій.

6. Ознайомлення Львова з проведенням масштабних футбольних заходів - через півтора року в місто Лева завітає Євро-2012, тому  через організацію єврокубкових матчів можна здобути необхідний досвід й усунути виявлені недоліки.        

Підтримка Карпатам забезпечена / ФК Карпаты (Львов)

Потрібно згадати, як до початку сезону ніхто не думав, що Карпати взагалі дійдуть до такої високої стадії турніру. Зрештою у всіх матчах Карпати повністю викладались і їх не можна звинувачувати у небажанні вигравати чи безвольності. Інша річ, що в іграх такого рівня неможливо кожен поєдинок проводити на одному шаленому настрої, зарядженості на боротьбу та самовіддачі, потрібна також майстерність та досвід. Тому, якщо з Галатасараєм це пройшло, то вже в наступних іграх кожного разу ставало важче.

Пригадується вислів: "Вище голови не стрибнеш", і тут нічого образливого немає.

В Карпат є хороший тренер, який однозначно вміє налаштовувати гравців на матчі, створювати хороший командний дух у колективі й добре розуміється на футбольній тактиці. Він вчить молодих гравців і разом з ними вчиться сам. Тому цей період треба використати як фундамент для майбутніх звитяг і переходу Карпат на новий якісний рівень - з команди середняка, яка може засвітитись на сезон-два, в амбітний колектив, який стабільно буде боротись за зону єврокубків та створювати конкуренцію українським грандам. Тут багато чого залежить від президента Карпат, який має зберегти кістяк команди, підписати нових гравців високого рівня й розвивати інфраструктуру клубу. Чи матиме такі амбіції і фінансові можливості Петро Димінський, покаже майбутнє. А зараз бажаємо успіху Карпатам як у матчі з ПСЖ, так і в подальшому розвитку клубу!        

Андрій Яворський спеціально для СПОРТ bigmir)net зі Львова