Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Сезон 2020/2021 сміливо можна назвати одним із найуспішніших в історії харківського футзалу. Практично в усіх видах та віках цього виду спорту харків’яни були на висоті. Головним досягненням, звісно ж, необхідно вважати Чемпіонство жіночої команди Збірна Харківської області-Tesla у Чемпіонаті України. Проте не лише жінки привезли золоті медалі у Харків. Перше місце у Чемпіонаті України серед студентів посіла команда Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, збірна Харківської області з футзалу U-19 у співпраці з ДЮСШ-Волна виграли перше місце у своїх віковій категорії у першості України, ну і, звісно, багато хто вболівав за Чемпіона Харківської області з футзалу команду Гепард, яка виграла Чемпіонат України Другої ліги, граючи із кращими аматорськими командами інших регіонів. Усі ці досягнення підкріплювались високою масовістю та чималими успіхами дитячо-юнацького футзалу.

Окрім медалей варто сказати добрі слова і на адресу професійної харківської команди Viva Cup, яка, виступаючи вперше у своїй історії в Екстра-лізі, посіла 7 підсумкове місце, та дійшла до півфіналу Кубка України. Для новачка Екстра-ліги ці результати сміливо можна назвати позитивними.

Про причини усіх цих успіхів ми вирішили поговорити із Головою Харківської обласної асоціації футзалу Олегом Васильовичем Чігріновим:

Олегу Васильовичу, перш за все хотілося б Вас привітати з таким успішним сезоном, адже робота Харківської асоціації була відмічена Українською Асоціацією Футзалу, як краще представництво регіонального Чемпіонату на всеукраїнській арені.

- Дякую!

Олегу Васильовичу, прокоментуйте, будь ласка, ті досягнення, які Харківський футзал здобув у цьому сезоні.

- Звісно ж, я задоволений тим, що наші команди так успішно виступали. Особливо хочу відзначити успіх жінок - Збірна Харківської області-Tesla вперше привезла золоті медалі з жіночого Чемпіонату України. Багато в чому цей успіх став можливим завдяки президенту клуба Збірна Харківської області-Tesla Данилу Єрьомці, меценату, справжньому патріоту українського футзалу. Данило разом зі своєю командою не один сезон йшов до цього успіху і ось, нарешті, заслужена перемога. Я щиро за нього радий, радий за тренерів Василя Сухомлінова та Олександра Золотухіна, гравців – усіх тих, хто кував цю перемогу. Впевнений, що Данило Єрьомка та його команда Збірна Харківської області-Tesla на цьому не зупиняться, та будуть підкорювати міжнародні вершини!

Більшість футзалісток ЗХО-Tesla є студентками Харківського Національного Університету Економіки імені Семена Кузнеця, і в Чемпіонаті України серед ВНЗ сезону 2020/2021 р.р. завоювали золоті медалі під керівництвом Олександра Золотухіна, а в сезоні 2019/2020 р.р. були срібними призерами.

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»
Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Перемога збірної ХНУ ім. В. Н. Каразіна в Чемпіонаті України серед студентів мені дуже близька і я гордий за хлопців. Я сам випускник ХНУ ім. В. Н. Каразіна та беру участь у житті цієї команди. Молодці! За останні 4 роки хлопці двічі перемагали і двічі були срібними призерами Чемпіонату України серед студентів, а також привезли срібні медалі з студентського Чемпіонату Європи в Португалії. У цьому успіху заслуга багатьох: і керівництва університету, і викладачів ХНУ з футзалу, а також тих клубів, де грають багато студентів ХНУ. В першу чергу, це команда Viva Cup, від якої в збірній університету дуже багато представників, але є в команді і хлопці і з інших клубів. Одним словом, студентський футзал в ХНУ ім. Каразіна - це добре організована система підготовки молодих футзалістів.

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»
Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Дуже приємною була для нас і перемога Чемпіона Харківської області Гепарда над кращими командами інших регіонів України. Президент команди Кирило Кернес створив дуже цікавий і боєздатний колектив, який в минулому сезоні вигравав у Харкові всі турніри, в яких брав участь, а потім здолав і всіх конкурентів з інших регіонів країни. У цій команді і добре відомий в Україні тренер, а в минулому сильний професійний гравець Віталій Одегов. Крім Гепарда він з успіхом передає свій досвід, працюючи тренером молодіжної збірної України з футзалу.

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»
Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Ще одна важлива і примітна перемога - це перемога наших юніорів, збірної Харківської області U-19 - ДЮСШ-Волна. Хлопці порадували! Тренерський тандем Кобзар - Чернишов продовжує зрощувати молоді таланти і це дуже важливо.

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»
Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Олегу Васильовичу, все, що Ви зараз розповіли, це для багатьох добре відомі факти. Але в першу чергу, хотілося б дізнатися про причини цих успіхів. Чому Харків настільки успішно виступив в минулому сезоні? Чи є якісь особливості причин цих досягнень?

- Думаю, так! Всі ці досягнення виникли не просто так - це результат багаторічної планомірної роботи. Я б сказав, політики, якої ми дотримуємося. У Харківській асоціації футзалу працює чимало професіоналів цього виду спорту і у нас для цього склалися сприятливі історичні обставини. Багато колишніх професійних гравців, які виступали за збірну України, сьогодні працюють тренерами в різних командах. Наприклад, Збірну Харківської області-Tesla очолював Заслужений Майстер Спорту Василь Сухомлінов, збірну U-19 - Майстер Спорту Міжнародного Класу Віталій Чернишов та Заслужений Тренер України Юрій Кобзар, а Гепард, як уже зазначалося, Майстер Спорту Віталій Одегов. Окрім них з різними командами працюють відомі в минулому професійні футболісти, такі як Роман Павлов, Богдан Чепель, Денис Овсянніков, В'ячеслав Чуднов, Дмитро Бондар, Максим Берлізев, Сергій Анцупов, Дмитро Федорченко, Олександр Золотухін і багато інших. Іншими словами, ми багаті висококваліфікованими тренерськими кадрами. Друга причина, я вважаю, це добре розвинена мережа різних змагань. У дитячій першості беруть участь понад 300 команд, в Чемпіонаті і Кубку Харківської області, які проводяться протягом 9 місяців поспіль, понад 100 учасників, а кількість турнірів, які в Харкові проводяться на трав'яних полях, взагалі радує своєю різноманітністю і масовістю. В цілому можна говорити про те, що це та сама масовість, яка спостерігалась в минулі часи, коли наш спорт вважався кращим у світі, і ми її зберегли і навіть розвинули. Ніщо не стоїть на місці, не залишаємо ми без уваги і таке питання, як суддівство, інспектування матчів. В Асоціації футзалу працює школа молодого арбітра, постійно з'являються і ростуть нові молоді арбітри, а кращих з них ми рекомендуємо для обслуговування ігор всеукраїнських змагань.

Велику увагу ми приділяємо Чемпіонату та Кубку Харківської області. Ці два складних і масштабних змагання тривають майже 9 місяців, і за їх підсумками визначається краща аматорська команда регіону. Ці змагання інтегровані в АФЛУ, і представники Асоціації постійно беруть участь в розробці Регламенту, удосконалення змагань АФЛУ. Коли стає відомий Чемпіон області, для нас дуже важливо, щоб він взяв участь у всеукраїнському Чемпіонаті АФЛУ, і з боку Асоціації існує компенсація витрат на відрядження на участь в цьому змаганні.

Все, здавалося б, просто і класично, приблизно така ж картина існує і в багатьох інших регіонах України, проте перемоги переважно у Харкові. Можливо, є ще якісь секрети?

- Щодо великої кількості перемог я з вами згоден. Але все ж в Екстра-лізі наша харківська команда займає 7 місце - тут Харків не виграв. Не так давно у Харкові була команда Локомотив, яка тричі поспіль вигравала Чемпіонат України, але сьогодні кращі гравці, які росли і тренувалися в Харкові, переїжджають в інші міста у пошуках кращих матеріальних умов. У цьому напрямку необхідно працювати, покращувати матеріальну базу. А поки кращі харківські гравці виступають за команди чемпіонів і призерів України. Досить згадати таких хлопців, які сформувалися як футболісти, виступаючи в наших чемпіонатах і турнірах - це Данило Абакшин, Ярослав Лебідь, Станіслав Моспан, Олександр Педяш, Сергій Малишко, Дмитро Сорокін, Євген Сірий, які на сьогоднішній день є Чемпіонами та призерами Чемпіонату України і членами Збірної. З цих хлопців зараз можна було б скласти цілу команду!

Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»
Олег Чігрінов: «Ми багаті тренерськими кадрами та талановитою молоддю»

Олегу Васильовичу, ще одне питання. Освітіть, будь ласка, розвиток дитячо-юнацького футзалу в харківській області.

- Перш за все, хотілося б відзначити, що в дитячо-юнацькому віці я б особливо не розділяв футзал і футбол. Поки діти ростуть, вони із задоволенням беруть участь, як у футбольних, так і в футзальних турнірах і тренуються на великих і малих полях, і так само в залах. Тому розвиток дитячо-юнацького футзалу здійснюється спільно з затвердженою комплексною програмою розвитку футболу в Харкові, затвердженої на сесії Харківської Міської Ради.

У штатному режимі працюють відділення футболу в дитячо-юнацьких спортивних школах міста, на належному організаційному рівні проводяться міські змагання серед усіх верств населення, триває втілення нових форм і методів роботи з молоддю (міські змагання з футболу «Шкільна футбольна ліга»), удосконалюється робота відповідних структур в громадських організаціях для роботи з дітьми (дитячо-юнацькій футбольній лізі міста Харкова), розвивається і зміцнюється футбольна матеріально-технічна база.

У Чемпіонаті України серед дитячо-юнацьких закладів Дитячої футбольної ліги України брали участь 20 харківських дитячих і юнацьких команд, серед яких: ДЮФСШ «Металіст 1925», ДЮФК «Арсенал», КЗ «КДЮСШ« Восток », КЗ« ДЮСШ «ХТЗ», ФШ «Майстер М'яча», ДЮСШ «Харків», ФК «Динамо», «УФК-Олімпік» та інші.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях